Negatieve gedachten bij een depressie: Hoe ga je hiermee om?

“Je moet gewoon niet zo negatief denken”. Herken je dat? Dat iemand zoiets tegen je zegt terwijl je depressief bent? Gewoon geen negatieve gedachten meer hebben, dat klinkt zo makkelijk. Denk niet negatief maar positief. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En is dit wel the way to go?

Negatieve gedachten

Ze zijn er zeker wel, die negatieve gedachten. Eigenlijk zie je alles heel somber in. En je gedachten bepalen je gevoel, dus je voelt je daardoor erg neerslachtig. Het wordt zo een vicieuze cirkel: negatieve gedachte -> slecht gevoel -> nog negatievere gedachte etc. Het gevaar is dat negatief denken zo makkelijk is. Het is voor veel mensen het eerste wat ze doen wanneer er iets vervelends zou kunnen gebeuren. Het geeft een gevoel van controle om op voorhand na te denken over alles dat mis kan gaan. Het is een beetje zoals ongezond eten; makkelijk maar het doet je geen goed.

Positief denken

Is positief denken dan de oplossing? Dat zou je wel denken maar zo simpel is het niet. Positieve gedachten kunnen zeker een betere uitwerking hebben op je gevoel, je gedachten bepalen immers je gevoel. Het is alleen niet zo makkelijk om altijd positief te denken en het is ook niet altijd wenselijk. Sommige situaties zijn gewoon zo rot dat een positieve gedachte onmogelijk is. Wat je wel kunt doen is denken in niet-beperkende gedachten. Vaak zijn negatieve gedachten heel beperkend, maar wanneer je denkt in niet-beperkende gedachten ga je vooruit. Denk niet “De situatie zit zo in elkaar” maar denk “Het zou zus of zo kunnen zijn”, zo geef je jezelf meer opties. Een voorbeeldje: je komt een kennis tegen op straat en je begroet hem, maar hij groet niet terug. Je kunt dan denken “Hij mag me zeker niet meer”, maar je kunt ook denken “Hij was vast even in gedachten verzonken”.

Cognitieve gedragstherapie

Een goede manier om te leren omgaan met je gedachten, is cognitieve gedragstherapie. Bij deze behandeling onderzoek je hoe je gedachten samenhangen met je gedrag en gevoelens. Je krijgt zo meer inzicht in je denkpatronen. Je leert vervolgens hoe je gedachten die ongewenste gevoelens oproepen, kunt ombuigen naar gedachten die gewenste gevoelens met zich meebrengen. Bij cognitieve gedragstherapie ga je ervan uit dat niet de gebeurtenissen zelf negatieve gevoelens oproepen, maar de “gekleurde bril” waardoor je de dingen ziet. Wanneer je leert negatieve gedachten anders te interpreteren, kunnen je negatieve gevoelens verdwijnen en je gedrag veranderen. Dit gebeurt doordat je een objectievere kijk hebt op je eigen gevoelens en waarnemingen.

Acceptance and commitment therapy

Een andere manier om te leren omgaan met negatieve gedachten, is acceptance and commitment therapy (ACT). Dit is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie waarbij je wordt aangeleerd je te richten op zaken die je direct kunt beïnvloeden. Bijvoorbeeld je eigen gedrag. Je zal proberen de controle over je gedachten en emoties los te laten en ze gewoon te accepteren. Mindfulness is belangrijk bij ACT. Deze speciale oefeningen helpen je je denkpatronen te herkennen, je observeert je ervaringen zonder erop te reageren. Je bent je bewust van het hier-en-nu.

Hulp nodig?

Heb jij last van negatieve gedachten? Dan kun je bij ACT behandeling een online programma volgen. Weet je nog niet zeker of dit iets voor je is? Doe dan onze quiz.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *