Naaste met een depressie

Mijn naaste heeft een depressie

Ken jij iemand met een depressie? Dan is dit blog voor jou! Ook voor jou kan het leven nu extra zwaar of moeilijk zijn. Je zit vast ook vol vragen, maar het belangrijkste wat jij je afvraagt is “hoe ga ik nu om met een naaste met een depressie?”. Die vraag zullen we in dit blog proberen te beantwoorden. Ook gaan we dieper in op hulp voor jou, want je staat er niet alleen voor!

Wat kan ik doen voor mijn naaste?

Dit is een belangrijke vraag. Want je wilt natuurlijk je naaste helpen en er zo goed mogelijk voor hem of haar zijn. Maar hoe doe je dat? Allereerst is het belangrijk dat je de gevoelens van iemand met een depressie serieus neemt. Toon daarnaast begrip en bied een luisterend oor. Zorg ervoor dat je belangstelling en betrokkenheid toont. Bel diegene bijvoorbeeld op, of ga eens langs. Je naaste zal het zeker waarderen, ook al laten ze dit niet altijd goed merken.
Wanneer je contact hebt met iemand met een depressie, probeer diegene dan niet geforceerd op te vrolijken. Dat kan namelijk averechts werken. Wat je wel kunt doen is duidelijk maken dat je naaste op je kan rekenen. Het helpt daarbij goed als je begrijpt wat een depressie inhoudt, dus ga op zoek naar meer informatie. Ga ook eens samen iets ondernemen, bijvoorbeeld even lekker wandelen. De natuur helpt bij een depressie, dus zo sla je twee vliegen in één klap!

Hoe kan ik mijn naaste verder nog helpen?

Naast al het voorgaande, moet je beseffen dat iemand met een depressie voornamelijk steun nodig heeft. Probeer niet de rol van therapeut op je te nemen en probeer problemen niet weg te praten. Wat je wel kunt doen? Je naaste helpen met dagelijkse dingen. Denk bijvoorbeeld aan het huishouden, boodschappen doen, administratie bijhouden, de hond eten geven en uitlaten, etc. Door je naaste op zo’n manier te helpen, kun je echt een waardevolle steun zijn. Je kunt daarnaast ook aanbieden om mee te gaan naar een gesprek met de huisarts of therapeut. Soms vindt iemand met een depressie het namelijk erg eng om alleen te gaan maar durven ze niet om hulp te vragen.

Heb jij hulp nodig?

Voor jou kan het natuurlijk ook zwaar zijn om een depressief persoon te ondersteunen. Of je weet gewoon niet zo goed hoe het nou moet, zelfs niet na het lezen van dit blog. Voor jou bestaan er daarom ook lotgenotengroepen. Hier komen familieleden en partners van mensen met een depressie bij elkaar. Je deelt ervaringen en kunt elkaar informatie en tips geven. Je ondersteunt elkaar als het ware. Ben je benieuwd naar zo’n groep? Via stichting Labyrint in Perspectief kun je in contact komen met lotgenoten. Ook kun je eens een kijkje nemen op de site van Indigo, voor meer hulp voor naasten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *