Lotgenoten

Lotgenoten bij een depressie

Bij een depressie voel je je somber en heb je vaak minder contact met mensen. En als je al contact hebt, dan durf je vaak niet te vertellen hoe je je voelt. Je voelt je namelijk onbegrepen. Toch is het belangrijk om contact met anderen te hebben. Zeker contact met anderen die vergelijkbare klachten hebben, kan helpen. Dit kan bijvoorbeeld via een lotgenoten supportgroep.

Lotgenoten supportgroep, wat is dat?

Een supportgroep voor mensen met een depressie, bestaat uit allemaal mensen met een depressie. Je vindt er dus echt lotgenoten. Het is geen therapiegroep en ook geen behandelprogramma. Een supportgroep kan als aanvulling dienen tijdens je behandeling, maar je kunt ook zonder behandeling meedoen met een supportgroep. In de groep vertel je elkaar hoe je leeft met je depressie. Soms zijn er themaweken maar vaak niet. Het gaat hier om je persoonlijke ervaringen, dus over bijvoorbeeld je werk, reacties van je omgeving of over je vrienden. Je kunt er echt je ei kwijt. Naast het praten met elkaar, kun je soms ook samen iets gaan ondernemen. Uiteraard alleen als de anderen daar ook voor openstaan. Bijvoorbeeld samen fitnessen, eten of wandelen. Of een andere activiteit die jullie leuk vinden.

Hoe gaat het nu in zijn werking?

Je besluit om naar een supportgroep te gaan. Waar kan dit? En wat kun je verwachten? De Depressie Vereniging zal waarschijnlijk een optie zijn. Zij hebben op het moment zo’n 70 lotgenotengroepen verspreid over heel Nederland.

Allereerst zul je merken dat er redelijk wat mensen zijn zoals jij. Maar naast de lotgenoten zullen er ook twee gespreksbegeleiders bij de bijeenkomst zijn. Het zijn ervaringsdeskundigen, dus mensen die zelf een depressie ervaren hebben. Zij hebben een speciale training gevolgd bij de Depressie Vereniging voor het begeleiden van een groep.

In de lotgenoten groep gelden natuurlijk wat regels. Zo is het belangrijk om aandacht te hebben voor elkaar en niets door te vertellen buiten de groep. Dit is belangrijk voor het gevoel van vertrouwen en veiligheid. In de groep kun je verder tips uitwisselen en elkaar ondersteunen.

Ik wil mij aansluiten bij een supportgroep

Ben je benieuwd geworden? Meld je dan aan bij de Depressie Vereniging. Je komt dan in contact met een regiocoördinator die de mogelijkheden met je bespreekt. Je kunt dan bespreken of een lotgenoten groep iets voor je is. Zo ja, dan krijg je een uitnodiging voor de groepsbijeenkomst. Je kunt één of twee keer op proef meedoen om te kijken of het iets voor je is. Je kunt ook hier kijken of er een groep in jouw regio is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *