Natuur

Hoe de natuur je kan helpen bij je depressie

Het is natuurlijk al bewezen dat de natuur een goede invloed heeft op ons als mensen. Maar hoe werkt dit als je een depressie hebt? Vaak kost het veel moeite om naar buiten te gaan, laat staan om door de natuur te banjeren. In deze blog lees je hoe je de natuur kan opzoeken om je beter te voelen.

De natuur in wanneer je een depressie hebt

Onderzoeker Gregory Bratman heeft wetenschappelijk aangetoond dat de natuur een positieve werking heeft op mensen met een depressie. In zijn onderzoek waren er twee groepen: de ene ging wandelen in de natuur, de andere deed een wandeling in de stad. Bij de groep die wandelde in de natuur was er een verminderde activiteit in het gedeelte van het brein dat geassocieerd wordt met depressie. Ze waren minder angstig en konden cognitief beter functioneren. Kortom, allemaal redenen om de natuur in te gaan met je depressie!

Natuur in Nederland

In Nederland voelt de natuur soms ver weg. Veel steden zijn volgebouwd en er is alleen maar asfalt en steen te zien. Toch zijn er ook veel natuurgebieden te vinden! In elke provincie zijn wel bijzondere gebieden te bezoeken. Denk je dat er geen natuurgebied voor jou geschikt is? Voor elk soort activiteit is er iets in Nederland!

De kust

Aan de kust kun je lekker uitwaaien aan het strand. De duinen zijn een perfecte plek om je gedachten te laten verwaaien. Vaak zijn deze natuurgebieden langgerekt, wat het perfect maakt voor een lange wandel- of fietstocht. Ook zijn de waddeneilanden een bezoekje waard! Het landschap is heel divers op de eilanden, je hebt hier echt het vakantiegevoel.

Het bos

In plaats van lange vergezichten te zien aan de kust, kun je er ook voor kiezen om naar het bos te gaan. Vooral in de herfst hebben de bomen prachtige kleuren. Hier kan je helemaal één zijn met de natuur. Op de Veluwe en bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug kun je lange stukken wandelen en fietsen zonder veel mensen tegen te komen. Dit is ook leuk wanneer je een hond hebt, samen wandelen in het bos is rustgevend. Je kunt ook in contact komen met andere hondenbezitters, het is dus ook nog eens gezellig!

Het water

Overal in is er in Nederland water te vinden. Nederland is wat dat betreft een echt waterland. Veel mensen worden rustig van het geluid van kabbelend water. De natuurgebieden aan het water kunnen daarin voorzien, ze kunnen je gedachten laten wegstromen. De Waddenzee en de Biesbosch zijn unieke gebieden waar de natuur heel mooi is. Ook langs de rivieren zijn vaak natuurgebieden te vinden. Naast wandelen en fietsen kun je je ook bijvoorbeeld op het water begeven. Lekker met een bootje of een kano het water op.

Hulp nodig?

Ben je de natuur in geweest maar voel je je nog steeds depressief? Volg dan onze online behandeling, dan voel je je weer goed in 8 weken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *